A DynEd nem érti, amit mondok. Mit tegyek?

Többször is elismétled még sem érti? Szeretnél utánajárni, hogy “kinek a készülékében” van a hiba? Ebben a bejegyzésben ehhez kapsz néhány szempontot.

Alapvetően két forrása lehet ennek a jelenségnek:

 • az egyik a számítógépes rendszer vagy a szoftver beállításaiban rejlik
 • a másik forrás az lehet, hogy a  beszédfelismerő rendszer rosszul érti meg a kiejtésedet

Mielőtt még magadat kritizálnád, vizsgáld meg az első hibaforrást. A hardver  vagy a szoftver beállításai befolyásolják a felvétel minőségét is.

Az első szabály, hogy kétség esetén mindig mikrofont és fejhallgatót használj! Ha ez megvan, akkor jöhet a szoftveres ellenőrzés.

A) A DynEd hangfelvételének az ellenőrzése.

A DynEd rendelkezik saját elemző szoftverrel, a DynEd Analyzer-rel. Ezt a programot a DynEd mappában találod meg. Írd be a fájlkeresőbe (analyzer) és meg fogod találni:

 

Az Analyzer elindítása után (kattints rá duplán) válaszd ki az opciók közül a hangfelvétel tesztelését.

Kövesd az utasításokat! (Beszélj a mikrofonba és hallgasd vissza a felvételt!)

 

Azonnal látni fogod, hogy a DynEd-en belül kell-e keresned a hibát!

B) Számítógép hangbeállításainak ellenőrzése

A számítógépek különbözőek és itt is van lehetőséged a beállítások változtatására. Többek között növelheted a mikrofon bemeneti jelszintjét – ez időnként segíteni szokott a felvétel érthetőségén. Keresd meg a hangbeállításokat és növeld meg a jelszintet – azaz hangosítsd a felvételt.

Egy másik problémaforrás lehet a zajszűrés funkció. Próbáld ki, hogy jobb lesz-e a felvétel, ha kikapcsolod vagy bekapcsolod ezt a funkciót.

 

C) DynEd beszédfelismerésének beállításai

A DynEd tanfolyamokon belül is van lehetőséged némi állításra. Állíthatod a mikrofon hangerejét és a beszédfelismerés nehézségi szintjét.

Mikrofon hangerejének állítása:

 

Beszédfelismerés nehézségi fokozatának állítása

Állítsd a beszédfelismerést kezdőre, ha nehézségeid vannak – bár alap esetben a kezdőre van állítva.

 

D) Saját kiejtésed változtatása

A DynEd beszédfelismerése idővel alkalmazkodik hozzád. Kezdőként elsősorban az érthetőséget figyeli. Ilyenkor az a nyerő, ha lassan és tagoltan beszélsz. Ha haladó vagy, akkor  már a gyorsaságot és a mondatlejtést is figyeli. Célszerű tehát begyorsítanod. Az, hogy a te esetedben pontosan  min kellene változtatni, nehéz kívülről megítélni. Van azonban néhány pont, amit érdemes kipróbálni:

 • beszélj lassabban, tagold jobban a szavakat
 • beszélj gyorsabban
 • figyeld meg, hátha két egymás után következő szót egyben kellene kimondanod (mintha egy szó lenne)
 • figyeld meg, hátha két egymás után következő szót jobban szét kellene változtatnod. Különösen ügyelj az első szó végi és a következő szó eleji mássalhangzók megfelelő elkülönítésére.
 • figyelj a szó végi hangokra! Legyen érthető a szó végi mássalhangzó – erre a DynEd időnként nagyon kényes.
 • figyelj a mondatlejtésre, próbáld a hangsúlyozást az eredetinek megfelelően alkalmazni
 • figyelj arra, hogy a hangerőt ne vidd le a mondat végén – beszélj a mondat végén is ugyanolyan hangosan, mint az elején.

Végül néhány szempont, amit a tapasztalat tanított meg velünk

 • mielőtt elkezdenéd a mondatot, fújj bele röviden a mikrofonba – előfordul, hogy a számítógép (tablet és okostelefon különösen) először a mikrofont ébreszti fel és csak utána rögzíti a hangot. Ez nagyon rövid eltérés, de elég ahhoz, hogy a mondat eleji 1-2 hang pont lemaradjon, és emiatt a beszédfelismerés ne működjön jól. A fújással azt éred el, hogy a hangrögzítés “felébredjen” és a mondatod teljes mértékben rögzítésre kerüljön.
 • beszélj hangosabban a mikrofonba
 • beszélj halkabban a mikrofonba
 • változtass a mikrofon helyzetén, például rakd közelebb a szádhoz

Próbálj ki egy másik eszközt is és nézd meg, hogy azon hogyan működik a beszédfelismerésed! A DynEd-et több eszközre is telepítheted, így kipróbálhatod, hogy a beszédfelismerés gyengeségét az eszköz vagy pedig a kiejtésed okozza-e elsősorban.

E) DynEd frissítési hiba

Előfordulhat, hogy valamelyik frissítés során hiba csúszott a gépezetbe. A DynEd UpToDate programmal frissítheted mind a DynEd szoftvert, mind az egyes tanfolyamokat.

Ennek mikéntjéről ebből a bejegyzésből tájékozódhatsz.

Technikai segítséget is kérhetsz, ehhez ez a bejegyzés nyújt segítséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “A DynEd nem érti, amit mondok. Mit tegyek?

 1. De mégis mi okozhat problémákat?

  Ha a szoftverben keletkezett valamilyen általános probléma (pl. egy frissítés során), akkor arról mi is tudunk. Ezek frissítéssel kezelhetőek. Ha a hardver, vagyis a számítógép vagy a telefon nem változott, ezt is kizárhatjuk. Így nagyjából ezek maradnak:

  A, Valamilyen más szoftver lassíthatja esetleg a számítógép/ telefon rendszerét (pl. egy frissítést követően). Javaslom valamilyen kontroll eszköz bevetését, pl. valaki másnak a telefonjára, tabletre, számítógépre telepítve kipróbálni, hogy ugyanazok a feladatok ott vajon működnek-e?

  B, Az előrehaladással párhuzamosan a szoftver növeli az elvárásait a beszédfelismeréssel kapcsolatban. Ez akkor okoz gondot, ha nagyon gyorsan haladsz. A kiejtés ugyanis lassabban fejlődik. Ilyenkor csak a türelem segít, a gyakorlás és az érthetőbb vagy éppen a dinamikusabb beszéd alkalmazása. Volt olyan tanulónk, aki nagy sebességgel haladt és a New Dynamic English hatodik modulzáró vizsgájánál majdnem bedobta a törülközőt: csak negyedszerre ment át rajta. Javaslom egy angolul jól tudó kontroll személy felkérését arra, hogy ő is próbálja ki a feladatokat a te eszközöddel. Neki is problémái lesznek?

  A beszédfelismerő feladatoknál is vissza tudod hallgatni, amit mondtál (a nyílra kattintva). Ellenőrizni tudod így, hogy ténylegesen mit rögzített a telefonod abból, amit mondtál. Így hallod, ha pl. szóvégi hangok nem hallatszanak tisztán. Én is voltam ilyen helyzetben és sokszor igazat kellett adnom a szoftvernek, mert tényleg nem voltam érhető.

  Nekem bejött még az a trükk, hogy a telefon mikrofonját közvetlenül a szám elé tartom amikor beszélek. Ehhez az én telefonomat vízszintesen kell tartani. Volt azonban, amikor a headset csere segített. A headsetek különböznek, lehet, hogy egy másik épp jobban működik.

  Kísérletezés és türelem szükséges. Én átrágtam magam az összes feladaton, sikerült őket teljesítenem. Tapasztalatból tudom hogy szinte mindenkinek vannak egy idő után komoly nehézségei, amin átlendülve a beszédfelismerési problémák megszűnnek.

  Ennél többet talán csak akkor tudnánk mondani, ha az általad használt eszközt a valóságban ki tudnánk próbálni.

Comments are closed.