aktív nyelvtanulás címkép

Mit jelent az aktív nyelvtanulás? Mennyi időt kell egy nyelvre fordítanod?

Ez a bejegyzés az aktív nyelvtanulás kérdésével foglalkozik. Sokan vannak, akik éveken keresztül tanulnak egy idegen nyelvet, mégsem jutnak igazán előre. Ennek elsődleges oka, hogy kevesen tudják igazán, hogy valójában mennyi idő is kell egy nyelv elsajátításához. Ha nem elég rendszeresen, nem elég intenzíven tanulsz valamit, akkor a befektetett időd, energiád, pénzed kárba fog veszni. Ez elkerülheted, ha már az elején tisztában vagy azzal, mit is jelent az aktív nyelvtanulás, mi az a minimum idő és intenzitás, amit bele kell fektetned, ha komolyan gondolod.

A nyelvtanulás tervezésében sokat segít az a célkitűzés is: milyen nyelvtudás szintre van valójában szükséged? Az előző bejegyzésben a nyelvtudás szintekről kapsz fontos információkat!

 

Az első kérdés: Mit jelent az aktív nyelvtanulás idő szempontjából?

Az emberek általában 2-3 évre becsülik egy nyelv elsajátításához szükséges időt. Aktív nyelvtanulással akár még az egy év is lehetségesnek tűnik. Az években való meghatározás azonban csalóka. Nem mindegy, hogy heti két vagy napi két órát foglalkozol-e egy nyelvvel az évek során. Ezért jóval pontosabb a tanulási órák számában történő meghatározás. Ezt követi az Európai Közös Referenciakeret is, ami a nyelvtanulással kapcsolatos standardokat határozza meg az Európai Unióban.

Az Európai Közös Referenciakeret elég világosan fogalmaz: egy nyelv középfokú szinten történő elsajátításához minimum 600 tanulási órára van szükség. Aki ennek a töredékéről beszél – mondjuk két hétről egy különleges eszköz segítségével – az komolytalan.

Miért is van szükség legalább 600 órára? Elsősorban azért, mert a nyelvtanulás készségfejlesztést jelent, aminek biológiai alapjai és korlátai vannak. A beszédet az idegsejtek szabályozzák. Az idegpályák kiépüléséhez pedig idő és gyakorlás kell. Ahogyan két hét alatt nem tanulsz meg zongorázni sem, úgy idegen nyelven beszélni és érteni sem fogsz néhány héten belül.

600 óra nem hangzik soknak, számoljuk ki konkrétan, mit jelent!

A 600 óra tanulás években kifejezve:

  • napi egy óra tanulással egy év és nyolc hónap (a Karácsonyt sem hagyod ki)
  • napi fél óra tanulással 3 év és négy hónap
  • heti két óra tanulással 5 év és  10 hónap (kb.)

A számítás alapján megvan a magyarázat is arra, miért tart évekig a nyelvtanulás. Hiszen heti két óra tanulás már aktív nyelvtanulásnak látszódik, mégis majdnem hat évig tart, amíg eléred vele a minimális 600 órát.

A számításból az is látszik, hogy ha érezhetően haladni akarsz, naponta kell tanulnod. Így 3-4 év alatt tényleg elsajátíthatsz egy nyelvet. Ez nem is olyan rossz, hiszen ezek alapján minden középiskolás tanulónak reális esélye van egy idegen nyelv középszintű elsajátítására. Az aktív nyelvtanulás tehát napi szintű nyelvtanulást jelent, 3-4 éven keresztül.

 

Érdemes-e keveset tanulni?

 

A heti két óra tanulásnál ritkább tanulási egységeknek sajnos már nincsen értelme. Ha túl hosszú a szünet két tanulási egység között, akkor a megtanult anyagok nem tudnak tartósan rögzülni, vagyis mindent elfelejtesz. Így a befektetett energiád teljesen kárba veszik, vagyis a nem aktív nyelvtanulásnak valóban nincs értelme.

Sőt, a heti két óra tanulás is határeset, hiszen a majdnem 6 év alatt biztosan összegyűjtesz annyi frusztrációt, hogy abbahagyod az egészet.

A második kérdés: Mit jelent az aktív nyelvtanulás a módszer szempontjából?

 

Az aktív nyelvtanulás másik megközelítése a módszertan kérdése, vagyis hogy hogyan tanulod az adott nyelvet. Az aktivitás minden esetben aktív tevékenységet jelent.

Az írott nyelv elsajátítására a legjobb módszer az olvasás, minél több szöveg, regény és könyv olvasása minél kevesebb szótárazással. Ez Lomb Kató módszere, aki tolmácsként több, mint 10 nyelven beszélt és bestseller könyveket írt a módszeréről a 80-as években. Lomb Kató könyveit ma is érdemes olvasni, kölcsönözd ki őket egy könyvtárból!

A beszélt nyelv értését a beszéd hallgatásával gyakorolhatod. Napjainkban rengeteg filmet nézhetsz eredeti nyelven – nézz rendszeresen filmeket, feliratok nélkül! Ez segít abban, hogy kinyíljon a füled az idegen nyelvre, megértsd a beszédet valódi környezetben is.

Az aktív nyelvtanulás a beszédre vonatkoztatva azt jelenti, hogy beszélned kell. Nem baj, ha hibásan, nem baj, ha tőmondatokban. A lényeg, hogy sokszor és sokat, azokban a témákban, amikben használni szeretnéd a nyelvet. Ez a fajta aktív beszéd a titka annak is, hogy miért beszél egy külföldön dolgozó magyar takarítónő néha jobban idegen nyelven mint egy nyelvvizsgázott főiskolás. A takarítónő beszélve tanulta az idegen nyelvet és nap mint nap használja is. A főiskolás pedig nem. Ilyen egyszerű.

 

Eleget beszélsz-e egy nyelviskolában vagy egy tanárnál tanulva?

 

Sokan tanulnak otthon nyelvet, nincs lehetőségük az adott nyelvterületen való hosszabb tartózkodásra. Míg olvasni és filmet nézni tudsz otthon is, addig az aktív beszédet leginkább egy másik emberrel, sok esetben nyelvtanárral tudod gyakorolni.

Nézzük meg, mennyi időt fordítasz a hagyományos módszerekkel angol beszédre! Az iskolában biztos, hogy tanultál már egy idegen nyelvet és az is lehet, hogy próbálkoztál intenzív nyelvtanfolyamokkal is.
A kérdés, hogy 45 perces tanórában hány perc volt, amikor hangosan beszéltél a tanult idegen nyelven.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az iskolai órákon néha konkrétan semmit (ha igen, akkor 5-10 mondatot).
Magántanárnál már többet, akár az óra felét, vagyis 20 percet aktív beszéddel tölthetsz. Otthonra viszont kizárólag írásbeli és beszédértési feladatok maradnak.

Ez biztosan nem aktív nyelvtanulás. Ennyi aktív beszéddel töltött idő egészen biztosan kevés.Ez az oka annak, hogy évek után sem mersz idegen nyelven megszólalni! Mennyi idővel lehetsz elégedett? Gondolj a példában szereplő takarítónőre, és hamar belátod, hogy

Aktív nyelvtanulásnak az tekinthető, ha a teljes tanulási idő minimum 50%-át aktív és hangos beszéddel töltöd. A 600 ajánlott órából tehát legalább 300 órát aktívan és hangosan beszélsz!

A hangos beszédet nem helyettesíti a gondolatban történő beszéd. Nem helyettesíti a filmnézés és rádió hallgatás vagy az olvasás sem. A filmek a beszédértést, az olvasás az írott szövegek megértését segítik.

 

Milyen módszerei vannak az aktív nyelvtanulásnak?

 

Az aktív nyelvtanulás régen is ismert néhány működőképes megoldást. Ezek közül a legnépszerűbbek:

  • Párbeszédek, fontos dialógusok megtanulása, gyakori hangos felmondása. Ezzel a módszerrel szavak helyett mondatok vésődnek be az agyadba, amiket később szabadon kombinálni tudsz egymással. Ezt felhasználhatod a második aktív beszédgyakorlási módszernél:
  • párbeszéd önmagaddal. A számodra fontos témákban beszélj hangosan, amikor senki nem hallja. Állj a tükör elé és beszélj magadhoz.Ez furcsa érzés, de közelít az aktív beszédhez.
  • A harmadik trükk, hogy készíts hangfelvételt a saját beszédedről. Ezeket visszahallgatva hallod a kiejtésedet és az agyad idővel automatikusan korrigálni fogja azt.
  • Végül a tanult témákban beszélgess a tanároddal, tanuló társaddal, vagy egy ismerőssel, aki beszéli a tanult nyelvet.

Ha napi egy órát tanulsz idegen nyelvet, akkor abból 30 perc hangos beszéd legyen.

 

Az aktív nyelvtanulásnak vannak modern eszközei is. A szoftveres nyelvtanfolyamok lehetővé teszik a beszélgetést a számítógéppel, így a panelmondatokat, szövegeket akár már egy géppel is gyakorolhatod. Ez nem olyan frusztráló mint a hangos beszéd a tükör előtt és sokkal olcsóbb, mint egy nyelvtanári óra. Nézz körül, keress olyan nyelvtanfolyamot, aminek van beszédfelismerő és beszéd gyakoroltató funkciója!

 

Olvass tovább! Ebből a bejegyzésből megtudod, hol találj megfelelő mennyiségű időt az angol nyelvtanuláshoz! 3 tipp, ami évekkel közelebb hozhatja számodra a nyelvtudást!

 

Ha angolul tanulsz, válaszd a DynEd Angol Nyelvtanfolyamokat!

 

A DynEd Angol Nyelvtanfolyamok a világ legjobb tanfolyamai közé tartoznak. Szoftveres nyelvtanulási és gyakorlási lehetőséget biztosítanak. Hallás után tanítják a nyelvet és aktív, hangos beszédre szorítanak téged. A kifinomult módszertan révén a hivatalos 600 tanulási óra helyett alig 360 óra alatt el lehet jutni vele a nulláról a beszélt középfokú nyelvtudásig. Ez csak egy év a minimális két-három év helyett! 

 

Mindent megtudhatsz a DynEd Angol Nyelvtanfolyamokról néhány ismertető e-mailen keresztül. Kattints ide és kérd az e-maileket!