Angol kezdőknek – tanulj beszédközpontúan, magolás nélkül

Angol kezdőknek – rengeteg anyagot találsz a neten, ami kezdőknek szól és bevezet téged az angol nyelv alapjaiba. Jó részük ingyenesen is elérhető. Amennyiben az írott szövegeket szeretnéd elsősorban megérteni, akkor ezek tökéletesen megfelelnek az induláshoz.

Ha viszont beszélni is szeretnél angolul, akkor alaposabban körül kell nézned! A legtöbb angol nyelvoktató anyag ugyanis nem alkalmas arra, hogy megtanulj beszélni. A legtöbb anyag segítségével elsősorban olvasni, írni és tesztet kitölteni tanulsz meg.

Nézz körül a környezetedben! Hányan vannak olyanok, akik éveken keresztül tanultak egy idegen nyelvet, de nem tudnak megszólalni? Ma már minden diplomához szükség van nyelvvizsgára. Mégis azt látjuk, hogy sok, angol nyelvvizsgával rendelkező ember nem tud olyan folyékonyan angolul beszélni, mint az, aki nulla nyelvtudással munkavállalóként kiment Angliába és pizzafutárként dolgozott ott két évet.

Aki nyelvvizsgával rendelkezik, kiválóan tud tesztet kitölteni, írott szövegeket értelmezni. Azokat a beszédhelyzeteket is megoldja, amiket vizsgára begyakorolt. De miért nem tud éles helyzetben beszélni? Beszédközpontú angol kezdőknek? Van ilyen tanfolyam?

Mi kell ahhoz, hogy éles helyzetben meg tudj szólalni angolul?

Először azt kell tisztázni, hogy a nyelvtudás készség és nem ismeret. Mi a különbség a kettő között? Ismeret például a történelmi évszámok, a művészeti korok, a növények neveinek ismerete. Elég ha bemagolod őket és máris képben vagy. Ezzel szemben készség például a hangszeren való játék, a sportok, a rajz, az autóvezetés. A készség gyakorlást igényel. Folyamatosan fejlődik a gyakorlások során. Nem tanulhatsz meg autót vezetni úgy, hogy könyveket olvasol az autóvezetésről. Ehelyett a kormány mögé kell ülnöd és kilométerek ezreit levezetni ahhoz, hogy rutinod legyen.

Az az angol kezdőknek, ami csak a szavakat és a nyelvtant adja át, valójában ismeretet közvetít. Ha nem beszéltet téged hangosan és folyamatosan, akkor nem fejleszti a beszéd készségedet. Ezért az ilyen angol tanfolyam nem tanít meg téged angolul beszélni.

Mit jelent a készségfejlesztés és gyakorlás az angol nyelvben? Ahhoz, hogy éles helyzetben meg tudj szólalni angolul, mondatok ezreit kell kimondanod hangosan. Addig kell gyakorolnod őket, amíg gondolkodás nélkül, automatikusan nem tudsz beszélni.

Angol kezdőknek – mennyi idő kell ahhoz, hogy megszólalj angolul?

Először is azt tisztázzuk, mit jelent az, hogy valamilyen idegen nyelven beszélni tudsz? Ennek ugyanis több szintje létezik. Az Egységes Európai Nyelvi Keretrendszer szerint már az A1 szintű nyelvtudás elegendő ahhoz, hogy nagyon egyszerű helyzetekben beszélni tudj. Az A2 szintű nyelvtudás pedig elegendő a legtöbb ember számára. Ha valóban A2 szinten tudsz beszélni egy idegen nyelvet, akkor már biztonságban érzed magad és szociális kapcsolatokat is tudsz építeni.

Sajnos sok ember, aki középfokú, azaz B1, B2 vagy akár felsőfokú, C1 nyelvvizsgával rendelkezik, beszédszinten alig haladja meg az A1-et. Ha hirtelen beszélni kellene az idegen nyelvet, nem tudna megszólalni.

Akár már az A1 szinttel is elboldogulhatsz például a nyaralás alatt. Az A2 pedig elég a legtöbb ember számára. Az A1 szint elsajátításához átlagosan 40-60, míg az A2 szint elsajátításához 180-200 tanulási óra elég. Ha a helyes módszerrel tanulsz, akkor ennyi tanulás után már magabiztosan beszélsz.

Az alábbi táblázat tartalmazza az egy-egy nyelv elsajátításához szükséges átlagos időigényeket.

Láthatod, hogy egy nyelv elsajátításához napi egy óra tanulással egyáltalán nem kellenek hosszú évek.

angol kezdőknek - mennyi idő kell a tanuláshoz?

A beszédkészség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tanfolyammal tanulsz már a kezdetekben. Akár egy év alatt magabiztos beszédkészségre tehetsz szert egy beszédközpontú módszerrel. Ha viszont írott szöveg alapú tanfolyamot választasz, akkor az órák százait abba invesztálod, hogy írott szövegeket megérts. Ez semmit nem segít a beszédkészség szempontjából. Hiába olvasol szótár nélkül folyékonyan regényeket, simán megakadsz, ha angol nyelven szólítanak meg az utcán.

A nyelvtudás szintekről ebben a bejegyzésben olvashatsz részletesen.

Miről ismered meg a beszédközpontú angol tanfolyamot?

Most jön az a kérdés, hogyan válassz magadnak nyelvtanulási módszert.

A beszédközpontú angol kezdőknek arról ismerszik meg, hogy nem szövekegre támaszkodik, hanem hallás alapján tanítja meg a nyelvet. Ahhoz ugyanis, hogy beszélni tudj, először a hallás utáni beszédértésnek kell kifejlődnie. Pontosan úgy, ahogy a kisgyerek is megtanulja a saját anyanyelvét. Először csak megérti, amit mondanak neki, majd elkezdi maga is utánozni a szavakat. És már régen folyékonyan beszél, mire elkezdi tanulni az írást.

A beszédközpontú angol kezdőknek rengeteg meghallgatni való dialógust, bemutatót, hangos leckét tartalmaz. Ezzel szemben minden olyan anyag, ami írott szövegre, szószedetre, nyelvtanra épít, írásközpontú és nem beszédközpontú.

A másik ismérve a beszédközpontúságnak, hogy rengeteg hangos beszédet gyakoroltató feladatot tartalmaz. Akkor jó az angol tanár, ha sokkal többet beszélsz angolul, mint ő. Még akkor is, ha a beszéded eleinte tele van hibákkal. De nem csak a tanár lehet beszédközpontú. Mivel ma már léteznek beszédfelismerő szoftverek, ezért egy szoftveres tanfolyam is fejlesztheti a beszédkészséget. Ebben az esetben nem egy emberrel, hanem a szoftverrel beszélgetsz – fejhallgató és mikrofon segítségével.

Egy angol tanfolyam  kezdőknek akkor beszédközpontú, ha a tanulási idő 50%-ában te vagy az, aki hangosan beszél. Minden olyan tanfolyam, ahol a feladatok zömét írásban kell megoldani, nem beszédközpontú.

És most nézd meg azt a módszert, amivel jelenleg angolul tanulsz! Megfelel a beszédközpontúság két kritériumának? Vagy elsősorban írásbeli szövegekkel és feladatokkal dolgozik?

Lehet-e magolás nélkül angolul megtanulni?

Magolni senki nem szeret és nem is igazán célravezető. Hiszen magolással csak ismereteket lehet elsajátítani, készségeket nem.

De hogyan tanulod meg a szavakat, kifejezéseket, ha nem magolod be őket? A válasz erre az, hogy az aktív használat által!

Tegyük fel, hogy látod az alma képét és hallod az “apple” szót, majd ezt a szót különböző mondat összetételekben még többször hallod és hangosan ki is mondod. Ez magolás nélkül is rögzülni fog benned. Ha az alma szóval és képpel néhány napon keresztül többször találkozol, és aktívan használod is őket, meg fogod tanulni az apple szó helyes jelentését és használatát.

Aktív használaton és gyakorláson keresztül szótár és magolás nélkül is meg tudsz tanulni egy idegen nyelvet! 

Persze egy ilyen tanfolyamot már nem egyszerű elkészíteni. Írott szövegek nélkül, hallás alapján megismertetni és aktív gyakorláson keresztül megtanítani egy idegen nyelvet hallatlan nagy kihívás és rengeteg munka.

Ezért van az, hogy ezt az alapelvet mindenki ismeri, de alig valaki tudja átültetni. Ez átvezet minket az utolsó kérdéshez: van-e olyan angol kezdőknek, ami beszédközpontú?

Van-e olyan angol kezdőknek, ami biztosan beszédközpontú?

Eddig csak két módszerről lehetett kijelenteni, hogy beszédközpontú. 1) Ha elmentél egy magántanárhoz (kb. 3.000-6.000 Ft / óra) vagy 2) kimentél egy célnyelvi országba tanulni / munkát vállalni.

Nagyon sokan azok közül, akik beszélnek egy idegen nyelvet, valamennyi időt eltöltöttek a célnyelvi területen. Sajnos ez nem mindenkinek lehetséges és akár nagyon drága is lehet (nyelvtanfolyam az adott országban). Ha munkát vállalsz nyelvtudás nélkül, akkor ugyan még pénzt is kereshetsz a nyelvtanulással, de ez a módszer nagyon sok frusztrációval és kudarccal jár.

Mit tegyél, ha nincs ennyi pénzed vagy lehetőséged? Milyen módszerrel tanulj?

Van olyan angol nyelvoktatási módszertan, ami megfelel a beszédközpontúság minden kritériumának. Olyannyira beszédközpontú, hogy ezt számos oktatási minisztérium és nemzetközi díj is elismeri és tanúsítja.

Ez a módszer a DynEd  Angol Nyelvtanfolyamok. Ezzel a módszerrel nincs szükséged szótárra és már a legelső órán 80-120 angol mondatot mondasz ki hangosan. A DynEd Angol Nyelvtanfolyamokkal 300 óra tanulással eljuthatsz a középfokú, B1 nyelvtudásig.


Ismerd meg a DynEd Angol Nyelvtanfolyamokat! Töltsd ki az űrlapot, és néhány e-mailen keresztül megismered a leghatékonyabb otthoni angol tanulási módszert!

Kérem az ismertető e-maileket!