Angol nyelvtanulás kezdőknek

Angol nyelvtanulás kezdőknek – szótár és magolás nélkül

Az angol nyelvtanulás kezdőknek zavarba ejtő dolog. Melyik anyagot válaszd, hogy a lehető legbiztosabban eljuss a használható nyelvtudásig? Ehhez találsz itt néhány szempontot.

Angol nyelvtanulás kezdőknek – néhány alapigazság

Tűzd ki pontosan a nyelvtanulási célodat!

Számtalan nyelvlecke, online anyag, okostelefonra írt nyelvtanuló szoftver segíti az angol nyelvvel való ismerkedést. Először tisztáznod kell a célt, aminek érdekében az angol nyelvet tanulni szeretnéd.

Az angol nyelvtanulás kezdőknek egy döntéssel kezdődik – milyen szintig van szükséged az angol nyelvre? Milyen módon fogod használni az angol nyelvet – hallgatni, olvasni vagy beszélni fogod-e a nyelvet elsősorban?

A legtöbb nyelvtanuló határozatlan céllal kezdi el a nyelvtanulást. Ha megkérdezzük, mennyire szeretné tudni a nyelvet, azt a választ kapjuk, hogy felsőfokú beszéd szinten. Ebből pedig rengeteg frusztráció és csalódás származik. Ez a frusztráció pedig a nyelvtanulás akadályává válik.

Az A1 szintű nyelvtudáshoz 40-70 óra tanulás elegendő, az A2 szinthez pedig 160-180. Az A2 szint tökéletesen elég annak, aki szabadon akar a világ bármely táján mozogni és az angol nyelvet utazás, vásárlás, tájékozódás céljára szeretné használni. Ha ezt célzod meg, a célodat el fogod érni.

Ezzel szemben a B2 szintű nyelvtudást 600-800 óra tanulás árán tudod csak elsajátítani. Ez napi egy óra tanulással is minimum 2 év. Ez nagyon fegyelmezett tanulást és kitartást igényel, amivel a legtöbb nyelvtanuló nem rendelkezik. Ezzel a tudásszinttel már munkát lehet vállalni vagy be lehet iratkozni egy egyetemre. Ha nincs ilyen szintű nyelvtudásra szükséged, akkor szerencsésebb, ha azt tűzöd ki célul, amire valójában szükséged van.

Ezen a linken többet is megtudhatsz a nyelvtudás szintekről.

Az angol nyelvtudás készség – ha nem használod, elveszíted

Bármennyire is benne van a köztudatban, hogy angol nyelvtudás nélkül nem lehet boldogulni, ez egész egyszerűen nem igaz. Fogalmazd meg őszintén, mikor kerülsz olyan helyzetbe, hogy szükséged van az idegen nyelvre?

Ha a nyelvtanulást követően nem használod az angol nyelvet, kárba veszik a rengeteg befektetett munka. Ezért keress magadnak olyan területeket, ahol valóban hasznád veszed az angol nyelvnek. Ma ez már nem nehéz: keress az interneten a hobbidhoz, érdeklődésedhez, munkádhoz kapcsolódó információ forrásokat, képezd magad tudatosan angol nyelven.

Kertészkedsz? Fotózol? Sportolsz? Érdekel a sztárok világa? Nézz tudatosan angol nyelvű youtube videókat ezekben a témákban!

Angol nyelvtanulás kezdőknek: milyen tananyagot válassz?

Tisztázd magadban, hogy csak megérteni, vagy aktívan beszélni is szeretnéd-e az angol nyelvet? Gondold végig azt is őszintén, hogy milyen területen és milyen szinten van szükséged az angol nyelvre!

a) Milyen kezdő angol anyagot válassz, ha elsősorban az írott nyelvet szeretnéd megérteni?

angol nyelvtanulás kezdőknek - írott nyelv tanulása

Ebben az esetben van a legkönnyebb dolgod. Az elérhető nyelvoktatási módszerek szinte mindegyike elsősorban az írott nyelv megértésére koncentrál. Válaszd bármelyik bevált és klasszikus nyelvoktatási anyagot és bármelyik kiegészítő online tananyagot.

A nyelvoktatási anyagokhoz még egy dolgot azonban hozzá kell tenned: fogyassz naponta nagy mennyiségben írott angol nyelvi anyagot. Olvass végig egy vastag regényt, böngéssz tudatosan az interneten érdekes információk után.

Pusztán teszt kitöltéssel, szótanulással és nyelvtani feladatok megoldásával az írott nyelvet sem fogod rutinszerűen érteni. Ehhez az kell, hogy nagy mennyiségben találkozz az írott nyelvvel és megfelelő gyakorlatot szerezz.

Ha kezdettől fogva sokat olvasol, 2-3 év alatt eljutsz oda, hogy bármelyik könyvet leveheted a polcról és elolvashatod eredetiben. Hatalmas passzív szókincsed lesz és élvezni fogod az angol nyelvű irodalmat. A szaknyelv megértéséhez pedig még ennél is kevesebb időre lesz szükséged. Akár már néhány hónap után gond nélkül olvashatod a szakirodalmat.

b) Mit válassz, ha a beszélt nyelvet akarod használni?

angol nyelvtanulás kezdőknek - létezik beszédközpontú módszer

Lehetséges-e az angol nyelvtanulás kezdőknek beszédközpontúan? Van-e más módszer, mint a szótár és a magolás?

A beszédközpontú angol tanulás természetesen lehetséges. Az anyanyelvedet kompletten szótár és nyelvtan nélkül sajátítottad el. Már régen folyékonyan beszéltél, mikor először ismerkedtél a betűkkel.

A beszédközpontú angol tanulás úgy lehetséges, hogy a nyelvet hallás és vizuális ingerek (egyszerűbben: képek) alapján kezded el megtanulni. Látod az alma képét és hallod az apple szót. Egy kis gyakorlás után az alma szót már ki tudod mondani és beszéd közben használni is tudod, hiszen beszéd útján tanultad meg. Ehhez nem kell leírva is látnod a szót – elég ha látod a képet, hallod a szót és megpróbálod kimondani.

Ennek a módszernek biológiai alapja van. Az írott szövegek és a hangok feldolgozása az agyban teljesen másképp történik. Ezért a beszédértés és az aktív beszéd készsége külön fejlesztendő. Az írott szövegek magas szintű megértése nem hozza magával a beszéd hasonlóan magas szintű megértését.

Létezik-e beszéd alapú angol nyelvtanulás kezdőknek?

Igen, létezik. Édesanyád is így tanított téged beszélni. Felnőtt korban pedig egy magántanár tud téged a leginkább beszédközpontúan tanítani. A tanárral történő tanulást pedig jó, ha ki tudod egészíteni egy angol nyelvű beszélgetőpartnerrel.

A jó magántanárt onnan ismered meg, hogy csak angolul beszél veled – ha egy szót nem értesz, akkor nem fordítja le magyarra, hanem angolult körülírja a jelentését. Arról is megismered, hogy az óra több, mint 50%-ában téged beszéltet. A hangsúlyt pedig a folyamatos beszédre helyezi, tehát nem javítgat ki téged állandóan, megtörve ezzel a beszéd lendületét.

Mit tegyél, ha nincs lehetőséged magántanárhoz járni? Van-e önállóan alkalmazható beszédközpontú angol nyelvtanulás kezdőknek?

Ilyen módszer is van. Egy komoly nyelvoktató szoftver ma már hasonlóan beszédközpontúan tud oktatni, mint ahogyan édesanyád tette.

A DynEd Angol Nyelvtanfolyamok kezdettől fogva beszéd alapon tanítja az angol nyelvet. A DynEd nyelvoktató szoftver anyagaiban egyetlen magyar fordítást sem fogsz találni. A szavakat, kifejezéseket képek, szövegösszefüggések alapján tanulod meg és aktív beszéddel gyakorolod.

A DynEd Angol Nyelvtanfolyamokkal egy tanulási óra alatt 80-120 mondatot mondasz ki aktívan. A mondataidat visszhallgatod és a szoftver képes a beszédfelismerésre is. Egyedülálló módon a teljesen kezdődőtől a felsőfokú, C1-C2 szintig tanulhatsz a DynEd-del, végig hallás alapon, beszédközpontúan.


First English

A DynEd Tanfolyama egészen kezdőknek.
Ismerd meg a tanfolyamot

A DynEd Angol Tanfolyamok működéséről többet is megtudhatsz. Iratkozz fel a tájékoztató e-mailekre és mi néhány e-mailen keresztül bemutatjuk Neked a DynEd Angol Nyelvtanfolyamokat!

Kérem az ismertető e-maileket!