angol szavak

Angol szavak – érdemes magolni őket?

Te is biztosan találkoztál már a nyelvtanulás egyik alapeszközével: a szótárfüzettel. Leckéről leckére írod fel az új angol szavakat, kifejezéseket, majd megpróbálod megtanulni őket. Az angol szavak magolása vajon közelebb visz téged az angol beszédhez? Ez a bejegyzés a szókincs bővítéséről szól.

 

Első látásra sikerélmény az angol szavak tanulása

 

A szómagolás sokaknak sikerélményt jelent, hiszen ki lehet pipálni, hogy hány szóból hányat tudtál memorizálni egy gyakorlat alatt. Sőt, még tervezhető is: hiszen eldöntheted, hány új szót szeretnél megtanulni és abból ki lehet számolni, hogy egy időszak végére mekkora lesz a szókincsed.

 

A tipikus nyelvtanuló célkitűzése általában napi 10 új szó, így 100 nap alatt elvileg 1000 szavas szókincsre lehet szert tenni. Írhatod az új szavakat ügyesen kis kártyákra, ahogy annak idején Lomb Kató, a 17 nyelvet ismerő tolmács is javasolta könyveiben. Minden nap átveszed a régi szavakat és az újakat is. Ha egy szó jelentését nem tudod, kiveszed a csomagból és külön gyakorolod. Ezzel a módszerrel 1-2 hétig jól haladsz az angol szavak magolásával.

Aztán jön a hideg zuhany – a felejtés

 

A szótanulás egyik nagy hátránya, hogy a szavak önmagukban nem ragadnak meg a memóriádban. Az anyanyelved szavai, kifejezései legtöbbször helyzetekhez vagy élményekhez kapcsolódnak. Találkozol valakivel az utcán és köszönsz – nem gondolkozol az üdvözlés szavain. A matematikai szakkifejezéseket küszködve megírt dolgozatok vésték beléd. Ezek az élmények teljesen hiányoznak a steril szótanulásban. Mivel a szavakkal csak egyféleképpen és egymástól izolálva találkozol, azok nehezen rögzülnek a hosszú távú memóriában. Legtöbbször még másnapig sem maradnak meg a fejedben.

 

Nagyjából a második hét végén szembesülsz ezzel a jelenséggel. Akkorra már 140-re duzzad az új szavak gyűjteménye, amit nem is mindig tudsz teljesen végigvenni. Ezért szelektálni fogsz – amiket már tudsz, azokat kiveszed a listából. Később azonban észreveszed, hogy ezekből is felejtesz. Ráadásul mindig más szavak esnek ki a fejedből, így újra meg újra ismételned kell. Kb. 300 új szó után kezdesz kétségbe esni.

Az övön aluli ütés – ismered a szót, mégsem tudod használni

 

Az angol szavak magolása akkor sem hoz igazi áttörést, ha a gyakorlás során hibátlanul produkálod a szavak jelentését. A szavak ugyanis ritkán állnak önmagukban, szövegkörnyezetben szerepelnek. Ráadásul a jelentésüket is változtatják – annak megfelelően, milyen helyzetben használják őket. Egyedül a “get” szónak százon felüli jelentése lehet különböző összetételekben. Az angol szavak biflázása tehát semmit nem segít akkor, amikor szöveget kell megérteni.

 

A tipikus nyelvtanulót kemény fából faragják, nem tántorít a céljától. 100 napon keresztül  magolja a szavakat, kifejezéseket. Elvileg 1000 szóig kellene jutnia, de azon szavak száma, amiket tényleg megtanul, valahol 150 és 200 között van. A többiek jelentése csak akkor jut eszébe, mikor rápillant a szótárfüzet másik oldalára.

 

angol szavak

Tanuld az angol szavakat szövegkörnyezetben

 

Már Lomb Kató is tanácsolta, hogy szavakat szövegkörnyezetben kell megismerni. Ennek egyik legjobb módja a téged érdeklő irodalom olvasása. Lomb Kató szerint érdemes szótárazás nélkül, egyszerűen a mennyiségre törekedve olvasni a könyveket. Minél többet, annál jobb. Az sem baj, ha nem érted. Egy idő után az agyad megfejti a nyelvet és kinyílik előtted a szöveg.

 

Tipikus nyelvtanulónk is megfogadja ezt a tanácsot. Ő krimiket kezd olvasni és a második könyv közepe táján (több száz oldal olvasása után) megéli azt a jelenséget, amit sokan ismernek – egyszercsak kinyílik a szöveg. Érteni kezdi a történetet annak ellenére, hogy sok szó még mindig ismeretlen.

 

Ez az első nagy igazság, amit senki nem mond el neked – a nyelvtudás nem azonos a szavak és a nyelvtan ismeretével. A nyelv struktúrájának, logikájának készségszintű értése a lényeg. Ha érted a nyelv szerkezetét és logikáját, akkor a szavak úgy ragadnak meg ezen a vázon, mint a levelek a fa ágain.

 

Ha beszélni is akarsz, hangosan kell beszélned

 

A nyelvtanulásnak van még egy furcsasága. Valahogy nem ugyanott raktározódnak a beszélt szavak, mint az írott szavak. Ez azt jelenti, hogy az angol szavak tanulása írott formában csak abban segít, hogy felismerd őket az írott szövegekben. Ha hallod ugyanazt a szót, akkor már nem ismered fel. Ha pedig ki is kell mondanod, egyszerűen nem jut az eszedbe.

 

Nagy valószínűséggel már folyamatosan olvasod az angol nyelvű szövegeket, de az interneten még mindig nem tudod élvezni az angol nyelvű videókat. Elkezded nézni őket, de nincs sikerélménye. A témák, kifejezések, ritkán ismétlődtek, legtöbbször csak a feliratozás elolvasása után értette meg őket. Így nem jutsz sokkal tovább az élő angol nyelv megértésében. Továbbra is csak akkor érted a hallott szöveget, ha leírva is látod.

 

Ez a másik nagy tanulság, amiről hallgatnak a nyelvkönyvek – szövegekből kiindulva nem lehet beszédet tanulni. Ha beszélni akarsz, akkor hallás alapján kell tanulnod a nyelvet és hangosan beszélve kell gyakorolnod a beszédet.

 

Kivel beszélj, ha egyedül tanulsz?

 

Ez az igazi nagy probléma az otthoni tanulással. Még ha van is a környezetben anyanyelvi beszélő, kezdőként nem kérheted, hogy napi 1 órán keresztül hallgassa a küszködésed. Ezért szükséged lesz egy tanulótársra, és/ vagy egy angol tanárra, akivel rendszeresen gyakorolhatsz.

A gyakorlási lehetőségeket növeli, ha megtanulsz szövegeket, sablon mondatokat, majd azokat hangosan kimondva megpróbálsz belőlük dialógusokat összerakni. Ha fegyelmezett vagy, ezen a módon tetszés szerint növelheted az angol beszédgyakorlás lehetőségét. Sokat segít, ha hangfelvételt használsz – a gyakorlandó mondatokat hangfelvételről tanulod meg és gyakorlás közben felveszed a saját beszédedet is. Ezzel a módszerrel a kiejtésed is javulni fog. Rendszeres napi hangos beszéd gyakorlással sokkal messzebbre jutsz, mint a klasszikus magolással.

Igazi, élő emberi beszélgetésre azonban mindenképpen szükséged lesz. Beszéd szinten csak így tanulhatsz meg egy idegen nyelvet.

 

A beszéd tanulásban a technika is segítségedre lehet

 

Vannak nyelvtanító szoftverek, amik beszédfelismerő funkcióval is rendelkeznek. A DynEd Angol Nyelvtanfolyamok pedig ezen túlmenően már az első pillanattól fogva teljes mondatokban, hallás alapján, képek támogatásával tanítja az angol nyelvet. Egyetlen szóval sem írott formában találkozol először, hanem mindig hallott formában. És egyetlen szót sem kell leírnod a tanulás során, hanem hangos beszéddel gyakorolva oldod meg a feladatokat. 100 százalékban aktív tanulást nyújt neked, így az írott, a hallott és beszélt nyelv nem válik el egymástól. Amelyik szónak a jelentését írásban tudod, azt beszélt formában is megérted és beszéd közben is eszedbe fog jutni.

 

 

Categories: DynEd módszerTags: