folyékony angol beszéd címkép

Folyékony angol beszéd panelmondatokkal

A legtöbben úgy gondolják, hogy a nyelv legkisebb építőkockái a szavak, ezekből épülnek fel a mondatok majd a folyékony beszéd. Ezzel szemben az igazság az, hogy valamennyien standard kifejezéseket, kész panelmondatokat használunk. Ezeket kombináljuk nagy rutinnal beszéd során. A folyékony angol beszéd titka tehát nem a szókincs bővítésében, hanem a használt panelmondatok, panelkifejezések számában rejlik. Minél több és minél hosszabb panelmondatot tudsz automatikusan használni annál folyékonyabb, rutinosabb a beszéded.

 

Az előző bejegyzésben arról olvasol, mitől és hogyan lesz hatékony az angol nyelvtanulás! Kattints ide a tanácsokért!

 

Hogyan működnek a panelmondatok?

 

Építettél gyerekkorodban apró építőkockákból komoly modelleket? Minden bizonnyal azt is el tudod képzelni, hogy minél nagyobbak ezek a kockák, minél összetettebbek az építő elemek, annál gyorsabban és annál nagyobb modelleket lehet belőle építeni.

 

A beszéd is nagyrészt panel elemekből épül fel, anélkül, hogy tudatában lennénk. Legkisebb egységei nem a szavak, hanem azok a szókapcsolatok, kifejezések, gyakran egész mondatok, amiket automatikusan, gondolkodás nélkül kombinálunk egymással. Ezért van az, hogy minél többet beszélünk ugyanarról a témáról, annál színesebben, gyorsabban, összetettebben tudunk fogalmazni. Egy új, ismeretlen témával kapcsolatban viszont csak röviden, tőmondatokban, gondolkodva tudunk beszélni.

 

A panelmondatok és panelkifejezések elve azt jelenti, hogy megismered és alaposan begyakorolod a beszédnek azokat a panel elemeit, amelyek egy-egy konkrét, életben előforduló helyzethez kötődnek. Ilyen helyzetek például a köszönés, üdvözlés, rendelés az étteremben, de egy üzleti beszámoló vagy egy állásinterjú is. Mind-mind előre elkészített panel elemekből épül fel, amiket gondolkodás nélkül építünk össze. Ez a folyékony angol beszéd titka.

 

És most képzeld el, hogy az angol beszédedet is ilyen építőkockából rakod össze. Minél nagyobbak azok az építőkockák, amiket egymás mellé raksz, annál gyorsabb, színesebb és összetettebb lesz az angol beszéded. A DynEd pontosan ezeket az építőkockákat adja a kezedbe. A DynEd módszere a leggyorsabb út a folyékony angol beszédhez.

 

Ahhoz, hogy valaki megtanuljon egy idegen nyelven beszélni, ki kell lépnie a hagyományos, nyelvtanra és szótanulásra alapozó nyelvtanulásból.

 

A legtöbb nyelvtanár egyetért abban, hogy NYELVTAN és a SZAVAK MAGOLÁSA HELYETT inkább az alábbi két tevékenységre kell helyezni a hangsúlyt:

  • A szavakat szövegkörnyezetben, kulcsmondatok formájában lehet elsajátítani.
  • Aki szavakat próbál meg egymás mögé helyezni, az csak nagyon lassan és nagyon akadozva tud beszélni.
  • Az aktív használatnak, az ismétlésnek döntő szerepe van. A megértés még nem elégséges a nyelvhasználathoz.

Sokszor és hosszabb időtávon keresztül kell a már tanultakat ismételni. Csak így rögzülhet a megtanult anyag a hosszú távú memóriában, ami az automatikus nyelvhasználathoz szükséges. Ez nem hangzik túl bonyolultnak.

Mégis miért olyan nehéz folyékony angol beszéd a gyakorlatban?

 

Két aprónak tűnő feladat az, aminek megoldásához rendkívül sok munka szükséges:

 

  1. kiválasztani a megfelelő kulcsmondatokat és
  2. megállapítani a szükséges ismétlések számát és az ismétlődések gyakoriságát.

 

Nos ez az, amit a legtöbb nyelvtanfolyam nem tud kielégítően elvégezni. Először is változatlanul szavakat tanítanak és írott szövegre építik a nyelvoktatást. Nem csoda, hogy ezzel a módszerrel a legtöbben csak olvasni tanulnak meg. Másodszor nem tudják felelősséggel megállapítani a szükséges ismétlés gyakoriságát és mennyiségét. Hiányoznak hozzá a statisztikai adatok, így nem tudják megmondani, mennyi ismétlés és gyakorlás kell a folyékony angol nyelvtudás eléréséhez.

 

A DynEd egyedülálló módon statisztikai alapon KIKÍSÉRLETEZTE, hogy mik a legjobb építőkockák és hányszor kell “gyakorolni”. Így azt is meg tudja mondani, hogy mit, mennyit és hogyan kell gyakorolnod a folyékony angol beszéd eléréséhez.

A) A DynEd megtanítja a folyékony angol beszédhez szükséges panel elemeket

 

A DynEd már a legelső perctől kezdve mondategységeket, teljes mondatokat tanultat és gyakoroltat. Ezzel a beszéded már kezdettől fogva folyamatossá válik, hiszen nem szavakat raksz egymás mellé, hanem mondatokat. A folyékony angol beszéd már az első perctől sikerülni fog.

 

Az általános elfogadott ismeretek szerint az emberi agy egyszerre 7 információt tud a rövid távú memóriában kezelni. Az agy azonban egy panelkifejezést ugyanúgy 1 db. információnak vesz, mint egyetlen egy szót. Ha tehát egy beszéd egységet 5 elemből raksz össze, akkor nem mindegy, hogy az 5 szót jelent vagy mondjuk 5 db három szóból álló panel elemet vagy akár 5 db több szóból álló panel mondatot. Az agynak mindegy, hogy a beszédet 5 szóból vagy 5 panelmondatból rakja össze. A panelmondatok lehetővé teszik a valódi folyékony angol beszédet – éppen úgy, mintha az anyanyelveden szólnál.

 

A DynEd hatalmas munkával azonosította az életben előforduló általános helyzeteket. Felkutatta a hozzájuk tartozó panelmondatokat, amiket angolul “chunk”-nak, vagyis csonknak/ csoportnak nevez. Ezek képezik a folyékony angol beszéd alapelemeit. A DynEd kezdettől fogva ezeket a panel elemeket, csonkokat tanítja és gyakoroltatja. A panel elemek kezdetben rövidek, de később egyre hosszabbak, összetettebbek lesznek. A DynEd növeli a nyelvi építőkockák, panelek hosszát. Ezzel a beszéded is egyre összetettebb, egyre szebb és folyékonyabb lesz. Ez a folyékony angol beszéd első feltétele.

B) A DynEd algoritmusa pontosan megmondja, hogy mit és mennyit kell ismételni a folyékony angol beszéd eléréséhez

 

 

Az otthoni nyelvtanulás egyik nehézsége, hogy nem tudjuk pontosan, mennyit is tanultunk, mikor és mennyit kell ismételnünk ahhoz, hogy a tanultakat később is használni tudjuk. A DynEd nagy erőssége, hogy minden egyes feladatnál külön megállapították azt a gyakorlási mennyiséget, ami szükséges a folyékony angol beszéd kialakulásához.

Százalékban kifejezve láthatod, hogy mennyit végeztél már el a szükséges gyakorlásból. Csak akkor léphetsz tovább a következő szintre, ha elérted egy-egy leckében a minimum 85 %-os teljesítési arányt. A maradék 15%-ot pedig később, ismétlésként kell teljesíteni. Így nincs menekvés a folyékony angol beszéd elsajátítása elől. Ha szorgalmasan végzed a feladatokat úgy, ahogyan a DynEd előírja és annyit, amennyit előír, magolás és nyelvtanozás nélkül is el fogsz jutni a folyékony angol beszédhez.

 

“Beszéltem a számítógépemnek, és nem kellett szégyellni magam, ha valamit elrontottam. Ha ezerszer mondtam el, azt sem unta meg a gépem! Visszahallgattam a saját mondataimat!

Tetszett, és önbizalmat adott, mert összehasonlítva a natív angollal is jó volt! Ha a számítógépem megérti, amit mondok, akkor majd az emberek is meg fogják érteni.

Kívülről megtanultam és begyakoroltam helyesen kimondani közel ezer mondatot! Mindenkinek ajánlom a DynEd-et, és főként a legreménytelenebbnek tűnő eseteknek, mint én voltam!”

Pap Katalin, DynEd tanuló

Jól sejtjük, hogy az angol szavak magolásával nem jutottál messzire?

 

Próbáld ki te is a DynEd módszert! Kattints ide a 3 hetes intenzív próba  nyelvtanulásért!

 

 

 

Categories: DynEd módszer