mérhető haladás az angol nyelvtanulásban

Mérhető haladás az angol nyelvtanulásban

Egy új nyelv elsajátítása sok szempontból frusztráló élmény. Hosszú ideig tart, amíg magad számára is látható előrehaladást érsz el és közben rengeteg kudarccal is meg kell küzdened. Olyan ez, mint egy maratoni menet, ahol lépésről lépésre küzdöd magad előre, de még nagyon messze van a cél. Egy térképen mindig pontosan látod, hol tartasz, mennyit haladtál már előre a hosszú úton, mennyivel kerültél közelebb az áhított célhoz. A nyelvtanulás is egy maratoni menet. Akkor haladsz rajta végig, ha nem csak a célba érést, hanem a menet közben megtett utat is látni tudod. A mérhető haladás az angol nyelvtanulásban fontos tényezője a sikernek. Nem csak azt kell tudnod, milyen messze van a cél, hanem azt is, mennyivel kerültél közelebb hozzá.

 

Mit nem jelent a mérhető haladás az angol nyelvtudásban?

 

mérhető haladás az angol nyelvtudásban - mit jelent a mérhetőség

 

A legjobb, ha ezt egy valós példán keresztül jelenítjük meg. Egyik ismerősöm éveken keresztül kamionozott. Saját érdekében nyelvtanulásra használta a pihenőidőket: elővette a nyelvkönyvet, a kazettát és legalább néhány szót megtanult angolul. Kezdett egészen jól elboldogulni a raktárosokkal, vámkezelőkkel, ügyintézőkkel. Tudott köszönni, információt kérni. Amit nem tudott elmondani, azt elmutogatta. Nem is vette észre, de sokat lépett előre az angol nyelvtudásban – hiszen használni tudta a nyelvet arra, amire való: kommunikált.

Aztán úgy döntött, hogy továbbtanul: felkeresett egy angol nyelvtanárt. Büszkén mutatta be megszerzett angol nyelvtudását, ami olyan sok jó szolgálatot tett neki. Az első óra alatt azonban rájött, hogy a kiejtése borzasztó, a beszéde tele van hibákkal, írni és olvasni pedig soha nem fog megtanulni, annyira nehéz. A tanárt otthagyta és soha többet nem mert megszólalni angolul. Tudta, hogy nincs igaza, de képtelen volt túllépni a frusztráción, amit az angolórán szerzett.

Hol történt a hiba? Az előrehaladását az angol tanár nyelvtudásához mérte, vagyis a célhoz, ami még igen messze volt. Nem volt olyan mérési skála, amin látta volna, hogy a saját szintjéhez képest milyen sokat fejlődött a nyelvtudása. Nem tudta megbecsülni, mennyi ideig tartana valójában a cél elérése, sőt, a cél maga sem volt reálisan kitűzve. Így elveszítette a reményét, emiatt pedig a motivációját.

A mérhető haladás az angol nyelvtudásban azt jelenti, hogy nem a tökéleteshez méred az előrehaladást, hanem a nyelvtudás fejlődésének természetes folyamatához képest.

 

Ismerős a helyzet? Talán nem ennyire drasztikusan, de szinte mindenkit elbizonytalanítanak a kezdeti kudarcok, a negatív visszajelzések.

 

Sok készséget azért nem tanulsz meg, mert a tanulás eleje bizony nagyon frusztráló – sok energia, sok kudarc, kevés siker. Abbahagyod, pont akkor, amikor már kezdenél belendülni.

Különösen a nyelvtanulásnál nagyon fontos, hogy már az elején legyen sikerélményed, pozitív visszacsatolásod. Nehogy magadat kezd hibáztatni, nehogy levond azt a hamis következtetést, hogy te ehhez túl tehetségtelen vagy.

Olyan tanulási módszerre van szükséged, ami kézen  fog téged, nagyon pontosan megmondja, mit kell tenned és folyamatosan visszajelzést ad a teljesítményről.

 

Mit jelent a mérhető haladás az angol nyelvtanulásban?

 

Olyan célt tűzöl ki, ami pontosan meg van határozva, az előrehaladás mérése pedig olyan apró lépésekben történik, amik reálisan teljesíthetők. A legtöbb nyelvtanfolyam csak azt tudja mérni, hogy elérted-e a kívánt nyelvtudás szintet, de nem mondja meg, hogy az adott pillanatban milyen messze vagy tőle. Sosem tudod, hogy a napi tanulással mennyivel kerültél közelebb a célhoz és azt sem, hogy még mennyit kell hozzá tanulnod. Egy autó navigációs készüléke pontosan méri az előrehaladásodat akár méterben is. A nyelvtanfolyamok azonban semmilyen támpontot nem adnak neked, csak azt mondják meg, célba értél-e. Ezért nincs mérhető haladás az angol nyelvtanulásban.

Hogyan lehetne ez másképp? Íme egy lehetőség:

Képzeld el, hogy az előrehaladást a nyelvtudásban pontok alapján mérik. Minden egyes feladat, amit elvégzel, minden szöveg, amit meghallgatsz, minden kérdés, amit megválaszolsz bizonyos pontszámot ér. A tanulás elején tudod, hogy 70.000 pontot kell elérned a következő nyelvtudás szintig. Minden egyes elvégzett feladatért pontokat kapsz és minden ponttal közelebb kerülsz a kitűzött célig. Bár a nyelvtudásod előrehaladását még nem érzékeled, de az elvégzendő munka pontosan meg van határozva és azt is pontosan tudod, mennyit dolgoztál le belőle. Bármennyit is tanulsz egy alkalommal, mindig meg tudod mondani, mennyit haladtál előre.

Ezt jelenti a mérhető haladás az angol nyelvtanulásban. Ha a példánál maradva, egy óra tanulással le tudsz dolgozni 500 pontot a szükséges 70.000-ből, akkor 140 óra alatt éred el a célt. Napi egy óra tanulással ez pontosan 140 nap.

 

Létezik-e olyan nyelvtanfolyam, aminél pontos az előrehaladás mérése?

 

Igen, létezik, legalábbis az angol nyelvre nézve van ilyen. Van olyan tanfolyam, ami az első perctől kezdve méri az elvégzett munkát és megmutatja az ennek megfelelő előrehaladást.

 

A DynEd alapelve a mérhető haladás az angol nyelvtanulásban

 

A DynEd a nyelvtanulást apró egységekre bontotta. Több millió tanuló tanulási adata alapján pontosan kikalkulálta, hogy egy-egy feladatot, gyakorlati lépést hányszor és milyen sorrendben kell elvégezni. A gyakorlatok és feladatok elvégzését folyamatosan számolja, méri, így mindig tudja, mennyi van még hátra a szükséges gyakorlási mennyiségből.

Az előrehaladást vissza is jelzi számodra, mégpedig két módon:

  • Visszajelzi, milyen mértékben teljesítetted az előírt gyakorlatokat. Ezt százalékos arányban mindig tudni fogod. Így azt is tudod, mely gyakorlatokkal nem kell már többet foglalkoznod, és mi az, amivel még foglalkoznod kell. Egy feladattal nem foglalkozol túl keveset, de feleslegesen sokat sem.
  • Visszajelzi az előrehaladásodat mérőszámmal. A DynEd pontrendszert alkalmaz a nyelvtudás mérésére, ami 0.0 – 3.5 közötti skálát jelent. Ez azt jelenti, hogy a nyelvtudás előrehaladásában nem csak 6 fokozatot ismer, mint a hagyományos nyelvvizsga rendszer, hanem 35-öt! Így sokkal könnyebben elérhető célokat tűzöl ki, amit belátható időn belül teljesíteni tudsz.

A DynEd mérőszám rendszere természetesen megfelel az európai nyelvvizsga rendszernek, tehát azt is meg tudod állapítani, hogy elérted-e már mondjuk a B1-es (középfok) szintet. Ezen túl azonban azt is megmondja, mennyit haladtál már előre a B1 szint felé és mennyit kell még dolgoznod, hogy elérd.

Tapasztalatok szerint a DynEd tanulással hétre pontosan meg lehet mondani, mikor érsz el egy újabb nyelvtudás szintet.

 

A DynEd méri a tanulási időt és hatékonyságot!

 

A DynEd minden tanulási tevékenységet mér, így az időt folyamatosan számolja. Csak az aktív tanulás számít bele az időbe – ha fél percnél hosszabb szünetet tartasz, a DynEd figyelmeztet, ha pedig kicsit hosszabb a szünet, akkor leállítja az időmérést.

Ha tehát azt látod a DynEd szoftverben, hogy egy órát tanultál, akkor az valóban egy teljes tanulási órát jelent, mert a rövid szüneteket – pl. egy telefonhívást vagy kávéfőzést – a DynEd nem fogja beleszámítani. Nem tudod becsapni magadat azzal, hogy a szoftver nyitva van, de valójában nem dolgozol vele.

A DynEd azonban nem csak az időt, hanem a hatékonyságot is méri. Folyamatosan elemzi a tanulási tevékenységet és tanácsokat ad arra, hogy mit hogyan érdemes gyakorolni. Így nem csak a megfelelő tanulási mennyiségre ügyel, hanem arra is, hogy az idő minden percét a lehető leghatékonyabban használd ki.

Az előrehaladás mérése így egészen pontos: nem csak az elvégzett feladatokat számolja, hanem méri a tanulás idejét és hatékonyságát is.

 

A DynEd kínálja a legkiszámíthatóbb, legtervezhetőbb előrehaladást az angol nyelvtudásban!

 

Categories: DynEd módszer