Természetes nyelvtanulás. Természetesen DynEd-del!

Természetes nyelvtanulás – ez nem más, mint az a módszer, ahogy kisgyerekként tanultad meg a nyelvet. Minden embernél működik, hiszen az anyanyelvét mindenki megtanulta. A kérdés, hogy miben is áll ez a módszer és lehet-e hasonló módon később is nyelvet tanulni?

Miben áll a természetes nyelvtanulás?

 

A természetes nyelvtanulás nem ördöngösség és már régóta ismert folyamat. Valami hasonlót alkalmaznak azok is, akik minden nyelvtudás nélkül kerülnek egy idegen országba, majd néhány év múlva folyékonyan beszélik az ottani nyelvet.

 

Menjünk végig a természetes nyelvtanulás folyamatán!

 

A természetes nyelvtanulás elején a hallás áll. Kisbaba korodban folyamatosan beszéltek hozzád. Minden tárgynál elmondták a tárgy nevét, minden cselekvésnél – pl. pelenkázás – elgügyögték neked, hogy mi történik veled. Hallottad a szót és láttad a tárgyat. Hallottad a szót és átélted az eseményeket. Az agyad pedig, ami erre programozva van, megfejtette a nyelvet.

A természetes nyelvtanulás második fázisa a  beszéd. Megfigyelheted, hogy már az egészen kicsi babák is mozgatják a szájukat, ha beszélnek hozzájuk. Megpróbálják utánozni a szájmozgást. Kicsit később mindent ismételnek, amit hallanak. Megint később folyamatosan mondják, amit csinálnak. Szinte egyfolytában beszélnek. Közben persze hibáznak, kiejtésben is, mondattanilag is. De hallva a helyes kiejtést és a helyes mondatokat, az agy korrigálja a kiejtést, korrigálja a mondatokat. A hallás alapján megfejtett nyelv automatikusan beszéddé alakul. Hogyan is? A beszéd gyakorlása által.

 

És most tartsunk egy hosszú szünetet, amíg elérünk az írás és olvasás készségéig. Ezt ugyanis csak az iskolában, 6 éves korodban kezded el tanulni.

 

A természetes nyelvtanulás tehát a hallással kezd és a beszéddel folytatja.

Hogyan működik a hagyományos nyelvtanulás?

 

A hagyományos nyelvtanulásban az olvasással kezded. Szövegeket kapsz kézhez, nyelvtani magyarázatokat, szószedetet. Ezt követően feladatokat oldasz meg, írásban.

A hagyományos nyelvtanulás tehát az olvasással kezd. Ez nem a természetes nyelvtanulási módszer és éppen ezért nem is működik hatékonyan.

A szöveg alapú tanulás igazolására szolgál, hogy a kazetták és online tanfolyamok előtti korban csak a könyveket tudták nagy példányszámban sokszorosítani. Ez elérhetővé tette a nyelvtanulást szinte mindenki számára. A társadalom elit részéhez tartozó családok azonban mindig is idegen nyelvű nevelőnőt alkalmaztak arra, hogy csemetéiket egy másik nyelvre megtanítsák.

 

Mi jellemzi a DynEd Angol Nyelvtanfolyamokat?

 

A DynEd szakított a régi tradícióval és hatalmas munkával olyan tanfolyamokat alkotott, amik hallás alapján tanítják a nyelvet. Teljesen a természetes nyelvtanulás felépítését követi.

 

Ismerkedés a nyelv alapjaival kezdőknek

 

A DynEd a teljesen kezdők részére is a természetes nyelvtanulást alkalmazza. Nincsenek szószedetek, nincs nyelvtan és nincs fordítás már a legelső leckében sem. Ezen nem kell csodálkozni – egy kisbaba sem lapozgat a szótárban, se a nyelvtant nem ismeri, mégis megtanulja az anyanyelvét – hallás alapon.

Éppen ezért a DynEd nem alkalmaz szöveges kiírásokat és az angol nyelvről történő fordítást. A kezdők a legelső leckét is megértik az ábrák és a szövegkörnyezet összefüggéseiből. A további leckék pedig már erre a tudásra építenek.

Az alap szavakat és kifejezéseket mindig szövegkörnyezetben mutatja meg a DynEd. Ábrákat, rajzokat látsz és hallod hozzá a mondatokat. Kezdetben ezek a mondatok egyszerűbbek, az ábrák egyértelműek. Így aktiválod az agyad természetes nyelvtanulási képességét és belülről fejted meg a nyelvet.

Mivel hallás útján találkozol a nyelvvel, ezért azonnal fejlődni fog a beszédértési képességed is. Hasonlóan egy kisgyerekéhez.

A DynEd a természetes nyelvtanulás második lépcsőfokát, az aktív beszédet is azonnal fejleszti. A megismert szavakat, kifejezéseket hangos beszéddel is gyakoroltatja veled.

Így a beszélt nyelv megértése és az aktív beszéd kéz a kézben haladnak, amit megértesz, azt használni is tudod.

 

Természetes nyelvtanulás haladó tanulóknak

 

Sokan tudnak már valamilyen szinten angolul és így kezdik el használni a DynEd-et. Természetesen nem kell elölről kezdeniük a nyelvet. A DynEd minden esetben szintfelmérő teszttel kezdi a tanulást. A teszt során megállapítja, mennyire fejlett a beszédértésed, mennyire tudod aktívan használni a nyelvet.

A teszt eredményéhez képest dönti el a szoftver, hogy melyik leckével érdemes kezdened az angol tanulást. Tapasztalat szerint a kijelölt szinten a DynEd anyagok 60-80%-át már elsőre meg fogod érteni.

A még ismeretlen, új anyagot a szövegkörnyezetből, a megértést segítő ábrákból és rajzokból, valamint a szöveget feldolgozó feladatokból fogod megérteni. Mivel ily módon teljesen belülről ismered meg az angol nyelvet, az így megszerzett nyelvtudás tökéletesen aktív lesz.

Minél magasabb szinten van a nyelvtudásod, annál inkább hasonlít ez a nyelvtanulás ahhoz a helyzethez, mint amikor kiköltözöl egy angol nyelvű országba, és a való életben tanulod meg a nyelvet. Márpedig sokak szerint ez a legjobb módja a felnőttkori nyelvtanulásnak.

 

A DynEd School angol nyelvtanfolyamai online és néhány iskolában is elérhetőek. A természetes nyelvtanulási módszer minden 7-18 éves közötti iskolás számára nyitva áll. 

Kattints ide, tudj meg róla többet!

 

Categories: DynEd módszer